滋賀でリノベーションデザインを手掛ける工務店|ALTS DESIGN OFFICE

中国の建築雑誌に「野路の家」を掲載して頂きました。

中国の建築雑誌に「野路の家」を掲載して頂きました。

 

ALTS DESIGN OFFICE-多子空间 (1)-001

ALTS DESIGN OFFICE-多子空间 (1)-002

ALTS DESIGN OFFICE-多子空间 (1)-003ALTS DESIGN OFFICE-多子空间 (1)-004

CONCEPT

-家具の家-

3人のお子さんと一緒に暮らされているご夫婦。
現在、マンションでの5人住まいでは手狭に感じ、一戸建ての住宅を建てることを決められ、今回の計画がスタートしました。

土地は、最寄りの駅から徒歩15分程度で立地のよい場所で約45坪の市街地の敷地です。
お子さんの成長に伴い、増えるであろう3人のお子さんの荷物の収納スペースを確保したいけど、収納を優先することで、広いリビングで家族の陽気で心地の良い居場所を作れるのだろうか・・・ということを心配されていました。

限られた床面積の中で、家族5人の暮らし方を豊かなにしながら日常生活に必ず必要な
収納をふんだんに設けることのできる家づくりを考えました。

そこで、私たちは、収納のあり方を見つめ直すことで、空間を有効に利用することが出来ないか考えました。

収納というと、クローゼット・納戸・押入といった名前を持つ空間(スペース)を作るのが一般的で
空間に開かず閉鎖的で、限られた空間の中で収納を確保するためにリビング空間などの生活部分の広さを犠牲にしています。

どこに何を収納するべきかということを考えながら、収納という空間をただ単に設けるのではなく、収納に+αの機能を持たせることを試みました。
階段が収納の一部になり、収納が勉強机となり、椅子が収納となる。+αの機能を持つ収納を点在させることで、空間には余白が生まれていきます。
その余白部分にお子さんが入り込むことで、お子さんの遊びスペース・隠れ家空間に変化していきます。こうした収納と機能と生活空間をゆるやかに繋げることにより、
多様で豊かな空間が生まれました。

収納は物を片付けるだけの空間という考え方をせず、壁面に収納する家具を点在させることで、無駄なスペースが無くなり、空間を広く使え、収納が日常の一部に溶け込み、あちらこちらでお子さんの姿を感じることが出来る、にぎやかな空間をつくることが出来ました。

物を片付けるだけの収納空間に付加価値をつけることで、今までにない伸びやかな空間設計を試みた住宅となった。

-House of furniture-

A couple living with their three children.
With a feeling that current condo is rather boxy to live by five family members, this plan has been started by a determination to build a free-standing house.

The site with an area of about 150m2 is located at an urban area in an excellent location about 15 minutes on foot from the closest station.
They worried whether an ample living room could be created for the family to spend cheerfully and comfortably while prioritizing securement of a space to store possessions of their three children which was expected to increase along with their growth.

We tried to create such a house within a limited floor area that can be equipped with adequate storage space required for daily living,
while enhancing the way of life for the family of five.

Therefore, we have considered how to utilize space effectively by reviewing way of storing.

When it comes to storage, such spaces called as closet, storage room and armoire that are not opened to space and confined are created in general,
but the method to secure such storage space within a limited space results in sacrificing largeness in area for living space such as living room.

Considering where and what to be stored, we have tried to create additional function for storage not just establishing a space of storage.
Stairs work as a part of storage space which is also available as a student desk and the chair works as a storage space. Blank is generated in the space by sprinkling storage spaces with additional function.
The blank space turns into children’s playing space and den space as well when they get into the blank. By connecting such storage, functions and living space loosely, diverse and rich space has been created.

By sprinkling storage furniture on the wall while abandoning a concept that storage is just a space for clearing objects up, we have created a lively space that appearance of their children is perceived everywhere because storage space has integrated into a part of daily life due to eliminated waste space making it possible to use the space widely.

Unprecedented extensive space design has been performed for the house by delivering added value to storage space which was supposed to use just for clearing objects up.